Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

30 jaar behaag onze Kempen: 1,2 miljoen haagplanten en 22.600 bomen voor de Kempen

Behaag onze Kempen wil zoveel mogelijk Kempenaren laten kennismaken met streekeigen plantgoed én hen aanmoedigen om dit aan te planten in hun tuin. De actie bestaat dit jaar 30 jaar. Een uitgelezen kans om de vrijwilligers te bedanken, want zonder hen geen Behaag onze Kempen.

Het project werd 30 jaar geleden opgericht door enkele JNM’ers (JNM: Jeugdbond voor Natuur en Milieu). Al snel zetten ook Natuurpunt, Velt, IOK en Kempense lokale besturen hun schouders mee onder het project.

Het doel van de actie is om mensen te stimuleren om  streekeigen groen te planten in hun tuin. Nu, 30 jaar later kijken we met trots terug op de behaalde resultaten. Samen hebben we onder andere 1,2 miljoen stuks haagplantsoen, goed voor 410 km haag, en 16.800 fruitbomen aangeplant.

 

Enkele bestellers aan het woord:

Johan, inwoner Herselt: “Ik vind de actie een goed idee omdat je op die manier de juiste keuzes kunnen maken van datgene dat effectief hier in de streken groeit, waarbij je dan de bijen, insecten en vlinders een steuntje geeft”

Nele, inwoner Dessel: “Ik kocht een veld waar ik fruitbomen, hagen en een moestuin wil. Ik vind de actie een goed initiatief omdat het belangrijk is om biodiversiteit te stimuleren in onze omgeving.”

Vrijwilliger aan het woord

Jo, vrijwilliger Behaag onze Kempen, uit Meerhout: “Ik ben graag vrijwilliger bij Behaag onze Kempen, al jaren aan een stuk doe ik dat met alle plezier. Als vrijwilliger leer je mensen kennen op een vlotte, rustige manier”

 

Bestel plantgoed via Behaag onze Kempen

Behaag onze Kempen wil inheemse en streekeigen soorten promoten. In september en oktober kan je via de actie plantgoed aankopen.

Op dinsdag 17 september om 20 uur organiseren we een online infosessie. Joeri Cortens laat je kennismaken met het aanbod inheemse bomen, struiken, groot- en kleinfruit dat aangeboden wordt via Behaag Onze Kempen. Ontdek zo welke boom/struik nog een plekje verdient -en zich goed zal voelen- in jouw tuin. Inschrijven kan via www.iok.be/bok/webinar.

Op zondag 22 september om 14 of 15.30 uur organiseren we een gratis inspiratiewandeling met Joeri Cortens in het Begijnhof van Herentals (Begijnhof 29). Tijdens de wandeling kan je ‘live’ kennis maken met de aangeboden soorten. Inschrijven kan via https://www.iok.be/bok/tuinbezoek

Bestellen en betalen doe je via www.iok.be/bok. Naast het plantgoed, vind je daar ook tips over de meest geschikte plant, boom of haag voor jouw tuin. Of hoe je bijvoorbeeld een geveltuin kan aanleggen. Bestellen kan van 1 september tot en met 20 oktober.

Afhalen plantgoed

Het bestelde plantgoed dien je zelf af te halen op zaterdag 23 november tussen 9.30 en 11.30 uur op de afhaalplaats van je keuze.

Meer info?

Bezoek www.iok.be/bok  neem contact op via behaag.onzekempen@iok.be of informeer je bij de milieudienst op het gemeentehuis.

 

Deel dit artikel